8

Kilpailut

Kilpailujen taso

Ousan järjestämät kilpailut ovat rataharjoituksia, eli harjoituskilpailuja. Kilpailuissa on tarjolla luokkia ihan aloittelevista ratsastajista ylöspäin. Jos haluaa harjoitella kilpailemista ilman sijoituksia, voi osallistua Yksisarvis- tai Timanttiluokkaan.

Osallistumisoikeus ja vakuutukset

Ousan järjestämissä kisoissa voit kilpailla jos olet

 • Oulunsalon Ratsastajat ry:n jäsen tai
 • Oulunsalon ratsastuskoulun vakioasiakas ja sinulla on jonkin muun ratsastusseuran jäsenyys tai SRL:n Green Card vakuutus

Muistathan siis huolehtia että seurajäsenyytesi tai Green Card-vakuutuksesi on voimassa ennen kuin ilmoittaudut kilpailuihin. Tästä säännöstä ei tehdä poikkeuksia.

Turvallisuussyistä ratsastuskoulun hevosilla voivat kilpailla vain ratsastuskoulun vakioasiakkaat.

Ilmoittautuminen

Ratsastuskoulun hevosilla kilpaileville:

Kilpailujen kutsu julkaistaan tällä sivustolla kilpailukohtaisella sivulla. Kisoihin ilmoittaudutaan sähköisesti kahdessa vaiheessa

Ensimmäinen ilmoittautumisvaihe

Ensimmäinen vaihe alkaa 2–3 viikkoa ennen kilpailupäivää, ja se kestää noin viikon. Alkamis- ja loppumisaika ilmoitetaan kisakutsussa.

Ensimmäisessä vaiheessa kisoihin ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella, johon löytyy linkki kisakohtaiselta sivulta.

Jokaisen ratsastuskoulun hevosella kilpailevan ratsastajan tulee ilmoittaa ensimmäisessä vaiheessa kolme ratsutoivetta. Näin siksi, että ratsastuskoulun hevoset voivat mennä Ousan järjestämissä kilpailuissa kolme lähtöä. Jos samaa hevosella on enemmän kuin kolme toivetta, voidaan käyttää seuraavaksi toivottuja ratsuja. Kilpailija voi myös halutessaan jättää toiveet tyhjäksi ja antaa kisatoimikunnan valita ratsun.

Ensimmäisen ilmoittautumisvaiheen jälkeen ratsujen jako on nähtävissä toisen ilmoittautumisvaiheen Padlet-sivulla viimeistään toista vaihetta edeltävän sunnuntain loppuun mennessä.

Toinen ilmoittautumisvaihe

Toisessa vaiheessa jäljelle jääneet paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu Padletin kautta. Löydät tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen Padlet-sivulta.

Ilmoittautuminen yksityisratsukoille:

Yksityisellä ratsulla kilpailevat ilmoittautuvat kilpailukutsussa annettujen ohjeiden mukaisesti. Kutsu löytyy kisakohtaiselta sivulta. Kilpailakseen Ousan järjestämissä kisoissa, yksityisratsastajan tulee olla Ousan jäsen.

Jälki-ilmoittautuminen

Hevostilanteen mukaan kilpailuihin on mahdollista myös jälki-ilmoittautua. Ennen kilpailuja ole yhteydessä kisatoimikuntaan puhelimitse/tekstiviestillä p. 041 362 8798 (WhatsApp/SMS)

Kun kilpailut ovat jo käynnissä, voit ottaa yhteyttä suoraan kilpailunjohtajaan ja kysyä häneltä, mahtuuko kisoihin vielä mukaan.

Hevosjako Oulunsalon Ratsastuskoulun hevosilla osallistuville

Ensimmäisen ilmoittautumisvaiheen jälkeen kilpailunjohtaja tekee Oulunsalon Ratsastuskoulun opettajan ja muun henkilökunnan kanssa yhteistyössä hevosten jaon.

Ratsujen jaossa otetaan huomioon mm. seuraavat asiat:

 • Hevosen maksimilähtömäärä Ousan kisoissa on kolme
 • Kisatoimikunnan seurantataulukko: Kisatoimikunta seuraa taulukon avulla, kuka on saanut kisakauden aikana ensimmäisen, toisen tai kolmannen toiveensa; ensisijaisesti pyritään huomioimaan ykköstoiveet, mutta erityisesti suosituimpien hevosten kanssa koitetaan katsoa jako vuoden aikana tasapuolisesti kaikille toivojille
 • Ratsastuskoulun opettajan kanta ratsun ja valitun luokan sopivuudesta kilpailijalle
 • Hevosen työmäärä: Vaativammat luokat vaativat hevoselta enemmän. Yhteistyössä ratsastuskoulun henkilökunnan kanssa seurataan tarkasti, että hevonen ei joudu kisapäivän aikana ylikuormitukseen
 • Hevosen lähtöjen jako kisojen aikana: Kisajohtaja huolehtii, että jokainen hevonen ja ratsastaja ehtii omaan suoritukseensa, sekä siitä että kisan aikataulu etenee joustavasti. Esimerkiksi sama hevonen ei voi osallistua samassa luokassa kolme kertaa, jossa on vain neljä osallistujaa
 • Hevosten sairastumis- ja loukkantumistilanne ratsastuskoulussa: Jos hevonen sairastuu tai loukkaantuu ratsastuskoulussa, muut hevoset joutuvat tekemään enemmän töitä. Ratsastuskoulun henkilökunta arvioi kokonaistilanteen

Myös muut seikat voivat vaikuttaa hevosjakoon. Ongelmatilanteissa kilpailunjohtaja on aina yhteydessä ratsastuskoulun henkilökuntaan.

Kilpailun tiedoitteet

Kilpailukutsussa kerrotaan kilpailujen ajankohta, ratsastettavat luokat, ilmoittautumisaika ja muuta tärkeää tietoa. Kutsu julkaistaan viimeistään ensimmäisen ilmoittautumisvaiheen alkaessa tallilla olevalla ilmoitustaululla ja seuran kotisivuilla.

Lähtölista ja arvioitu aikataulu, kilpailutiedote sekä talkoo- ja toimihenkilölistat julkaistaan kutsussa ilmoitettuna ajankohtana Ousan kotisivuilla, yleensä kilpailuja edeltävän perjantain iltana. Kilpailujen tulokset julkaistaan mahdollisimman pian kilpailujen ja tarkastuksen jälkeen.

Lähtömaksut

 • Tarkista lähtömaksun suuruus kilpailukutsusta
 • Eräpäivä on kisaviikon torstai
 • Maksa lähtömaksu suoraan seuran tilille, älä ratsastuskoululle!
  – Oulunsalon Ratsastajien pankkitili FI40 4730 0010 0021 85
  – MobilePay, lyhytnumero 58539

Näytä maksukuitti kisapäivänä tallivahdille tai lähetä ennen kisoja kisatoimikunta@ousa.fi.

Kisamaksun voi maksaa myös kisapaikalla käteisellä. Tällöin maksuun lisätään käsittelymaksu 5 €.

Lähdön peruutukset

Peruutukset tulee tehdä kilpailukutsussa annetun ajan sisällä, joka on tavallisesti ilmoittautumisaika. Ilmoita poisjäännistäsi ajoissa.

Seura perii myöhässä peruutetuista lähdöistä ja peruuttamatta jätetyistä lähdöistä lähtömaksun kokonaisuudessaan. Sairastapaukset käsitellään erikseen.

Ratsastettava rata tai ohjelma

Koulukilpailuissa ratsastettavat ohjelmat ilmoitetaan kilpailukutsussa. Kilpailuissa käytetään aina Suomen Ratsastajainliiton kouluohjelmia tai Ousan omia kouluohjelmia.

Estekilpailuissa ratsastettavat radat ovat nähtävillä tallilla kilpailupäivänä ennen luokkien alkua. Rataan on mahdollista tutustua jalan radan rakennuksen jälkeen.

Talkoo- ja toimihenkilötehtävät

Seura järjestää kilpailut talkoovoimin. Talkoo – ja toimihenkilötehtävät jaetaan kilpailijoiden kesken. Kaikkiin tehtäviin saa ohjeistusta ja apua kilpailunjohtajalta ja muilta kisatoimikunnan jäseniltä. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Kisat alkavat yleensä noin klo 15 ratojen rakentamisella, johon osallistuvat kaikki kisaajat. Ensimmäisen luokan verryttely alkaa tavallisesti klo 16.00. Talkoovuoro voi olla joko ennen tai jälkeen oman suorituksen, joten siihen on hyvä varautua ajallisesti.

Talkoo- ja toimihenkilölistat julkaistaan ennen kilpailuja kutsussa ilmoitettuna ajankohtana Ousan kotisivuilla, yleensä kilpailuja edeltävän p’ivän iltana.

Käytännön järjestelyjen vuoksi tallin ulkopuolisilla hevosilla kilpailevilta ei edellytetä osallistumista toimihenkilötehtäviin.

Kilpailuasu

Kilpailuissamme asuksi sopii normaalit siistit ratsastusvaatteet. Halutessaan voi toki käyttää virallista kilpailuasua. Turvakypärän käyttö on pakollista ja turvaliivin käyttöä suositellaan. Muista pukeutumisessa turvallisuus muutenkin; ei huppuja, pitkiä nauhoja yms. Kenkien tulee olla kannalliset ja ratsastukseen sopivat. Hiusten tulee olla siististi piilossa (esim. nutturalla, tai piilossa kypärän tai takin alla).

Estekilpailuissa raipan ja kannusten käyttö on vapaaehtoista. Raipan maksimipituus on 75 cm.

Koulukilpailuissa kannusten käyttö on vapaaehtoista. Raipan käyttö on sallittua kaikissa luokissa, mikäli et käytä kannuksia.

Ousa tarjoaa lainakannuksia ja ratsastuskoulu lainaraippoja.

Ratsastuskoulun hevosten varusteet

Estekilpailuissa ratsastuskoulun hevosilla pidetään samoja varusteita kuin estetunneillakin: normaalit varusteet ja etujalkojen suojat.

Koulukilpailuissa saa halutessaan käyttää valkoista satulahuopaa. Ousan kilpailuissa ratsastuskoulun hevosilla käytetään niillä arkikäytössä olevia kuolaimia. Koulukilpailuissa ei käytetä martingaaleja tai suojia.

Osalla hevosista pidetään satulahuovan lisäksi esimerkiksi lampaankarvaromaania, geeliä tai muita vastaavia varusteita. Muistathan, että nämä ovat hevosella syystä eikä niitä saa ottaa pois tai säätää tai asettaa eri tavoin kuin yleensä.

Tallivahti tietää, mitä varusteita hevosella tulee olla, ja tarvittaessa auttaa varusteisiin liittyvissä asioissa.

Harjan ja hännän letittäminen on sallittua. Lettien purkaminen on viimeisen ratsastajan tehtävä.

Viimeinen ratsastaja huolehtii, että kaikki hevosen varusteet ja harjapakki tulevat paikoilleen ja irrotetut martingaalit kiinnitetään takaisin ja mahdollisesti käytetyt valkoiset satulahuovat palautetaan paikoilleen.

Katrilli-kioski

Kaikissa kilpailuissa toimii Katrilli-kioski. Katrillista voi ostaa suolaista ja makeaa purtavaa kisojen ajan. Maksuvälineenä käyvät käteinen ja MobilePay.

Lisätietoa ja apua

Kaikissa kilpailemiseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä kisatoimikuntaan viestillä, p. 041 362 8798 (WhatsApp/SMS)